Centrum prasowe

Oświadczenie spółki w sprawie publikacji medialnych

W związku z publikacjami m.in.: Onet, TVN24, naTemat, Gazeta Wyborcza i pojawiającymi się tam nieprawdziwymi informacjami wprowadzającymi w błąd opinię publiczną, publikujemy informacje, które zostały przesłane do mediów.

Pragniemy jeszcze raz podkreślić, że:

1. Każdy zjazd pod ziemię do wyrobisk dołowych Lubelskiego Węgla Bogdanka S.A., odbywa się według ściśle określonych procedur przewidzianych prawem oraz przepisów wewnętrznych spółki, w tym zasad BHP.
  2. Poruszanie się pod ziemią odbywa się zawsze w obecności dozoru wyższego Spółki w ściśle wyznaczonych miejscach i precyzyjnie określonych wcześniej we wniosku do Kierownika Ruchu Zakładu Górniczego z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa.
  3. W przypadku każdej wizyty ciągłość pracy ruchu zakładu górniczego jest zachowywana. Kopalnia nie wstrzymuje swojej pracy na okoliczność wizyt w wyrobiskach dołowych, w związku z tym nie ponosi kosztów wynikających z ewentualnych przestojów.
  4. Restrykcyjne zasady bezpieczeństwa oraz priorytet dotyczący utrzymania wydobycia nie miały do tej pory żadnych wyjątków podczas poruszania się gości w wyrobiskach dołowych Lubelskiego Węgla Bogdanka.
LW Bogdanka S.A. najważniejsze informacje

Lubelski Węgiel Bogdanka S.A. to lider rynku producentów węgla kamiennego w Polsce, wyróżniający się na tle branży nowoczesnością i efektywnością wydobycia. Jest jedną z największych polskich kopalń węgla kamiennego. Lubelski Węgiel Bogdanka S.A. prowadzi przede wszystkim działalność górniczą w zakresie wydobywania, wzbogacania i sprzedaży węgla kamiennego. Spółka dostarcza surowiec głownie do odbiorców przemysłowych. Realizacja dostaw oparta jest o umowy wieloletnie, a kierunek zbytu to energetyka zawodowa i przemysłowa.

Od czerwca 2009 roku spółka notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych S.A. w Warszawie. W sierpniu 2022 roku Lubelski Węgiel Bogdanka S.A. powrócił do notowań w Indeksie WIG-ESG.

Od października 2015 roku Bogdanka wchodzi w skład Grupy Enea, wicelidera polskiego rynku elektroenergetycznego w zakresie produkcji energii elektrycznej, zarządzającego pełnym łańcuchem wartości na rynku energii elektrycznej: od paliwa, poprzez produkcję energii elektrycznej, dystrybucję, sprzedaż i obsługę klienta.