X Kontynuuj

Lubelski Węgiel "Bogdanka" S.A.
Lubelski Węgiel Bogdanka S.A.

Stanowisko Zarządu LW Bogdanka w sprawie sporu zbiorowego

wtorek, 2014-10-21

Bogdanka, 21 października 2014

KOMUNIKAT PRASOWY

STANOWISKO ZARZĄDU LW BOGDANKA W SPRAWIE SPORU ZBIOROWEGO.

Lubelski Węgiel BOGDANKA S.A. informuje o powstaniu sporu zbiorowego ze wszystkimi działającymi w Spółce organizacjami związkowymi. Spór związany jest z rozbieżnością stanowisk dotyczących poziomu podwyżki wynagrodzeń w Spółce w 2014 roku.

Biorąc pod uwagę trudną sytuację branży w Polsce oraz perspektywy rynkowe dla węgla energetycznego, w ocenie Zarządu LW Bogdanka SA wysunięte przez związki zawodowe żądania są zbyt wygórowane i w trosce o dalszy rozwój Spółki oraz jej wskaźniki ekonomiczne nie mogą zostać uwzględnione.

Strony prowadzić będą dalsze rokowania z udziałem mediatora.

Dodatkowych informacji udziela:

Magda Kołodziejczyk, M+G

tel. (22) 416 01 02, 501 16 88 07

e-mail: magda.kolodziejczyk@mplusg.com.pl

LW BOGDANKA – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

Lubelski Węgiel BOGDANKA S.A. jest najnowocześniejszą i jedną z największych kopalń węgla kamiennego w Polsce oraz krajowym liderem rynku producentów węgla energetycznego. W 2013 r. produkcja węgla handlowego Bogdanki wyniosła 8,35 mln ton.

LW BOGDANKA prowadzi przede wszystkim działalność górniczą  w zakresie wydobywania, wzbogacania i sprzedaży węgla kamiennego.

Kopalnia BOGDANKA zaopatruje przede wszystkim odbiorców przemysłowych, zlokalizowanych we wschodniej i północno-wschodniej Polsce. Rynek odbiorców jest ustabilizowany, a sprzedaż  realizowana jest głównie w oparciu o umowy wieloletnie. Główne kierunki zbytu węgla handlowego z LW BOGDANKA to energetyka zawodowa i energetyka przemysłowa.

Spółka wyróżnia się na tle branży pod względem osiąganych wyników finansowych, wydajności wydobycia węgla kamiennego oraz planów inwestycyjnych. LW Bogdanka zatrudnia ok. 5 tys. pracowników.

Więcej informacji na www.bogdanka.eu

Dziś jest: